Ako vždy, aj tento rok si môžeme uctiť Deň matiek. Kým u nás ho oslavujeme druhú májovú nedeľu, podobne ako v Belgicku, Kanade, Fínsku či Švajčiarsku, vo Francúzsku, Maroku a iných afrických frankofónnych krajinách tento deň väčšinou pripadá na poslednú májovú nedeľu. V Luxembursku sa mamičky môžu potešiť kvietku počas druhej júnovej nedele. No a v Argentíne sú oslavy až v septembri a v Španielsku a v Portugalsku až v decembri.

Už v antickom Grécku, 250 rokov pred Kristom, sa oslavoval deň matiek. Bolo to na počesť bohyne Rhey, matky boha Dia. Táto oslava sa konala na jar a spájala sa so sviatkom plodnosti. Dodnes sa pri tejto príležitosti konajú oslavy  v Malej Ázii v marci.

Aj v kresťanskom svete sa uctievala Panna Mária. Sviatok si kresťania prevzali od pohanských bohov.

V sedemnástom storočí v Anglicku veľa detí pracovalo a voľno malo len štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu. Vtedy navštevovali svojich rodičov a nosili im darčeky. Táto nedeľa sa začala nazývať „Nedeľou matiek“. Postupne ale tento sviatok upadal do zabudnutia.

Dnešnú podobu osláv sme prevzali zo Spojených štátov. Deň matiek oslavujeme vďaka Anne Jarvis. Inšpirovala sa vlastnou matkou a hoci sa nikdy nevydala a nemala deti, chcela, aby sa ženám vyjadrovala úcta. Jej tvrdá práca a lobovanie za uznanie osláv Dňa matiek sa oplatili, pretože v roku 1914 prezident Wilson podpísal dokument, v ktorom bol tento deň prijatý ako národný sviatok v celej Amerike.

Na Slovensku sme oslavovali skôr Medzinárodný deň žien, ale po roku 1989 sa aj u nás začal do popredia dostávať Deň matiek. Každú mamičku určite poteší malý darček. Mladšie deti niečo pekné vlastnoručne vyrobia, nakreslia alebo napíšu. No a tie staršie, hoci už aj dospelé, si možno uctia svoju mamu kytičkou, ktorá pripomenie to, že je pre nás najdôležitejšou osobou v našom živote…

Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk

Pridaj komentár