Článok prečítate za: 2 min

Leto tu máme už v máji a nastal čas vytiahnuť grily, alebo teda aspoň panvice na grilovanie. Úprimne povedané, pripraviť hamburger nie je žiadna veda, no pár trikov vie urobiť rozdiel v celkovom zážitku. Ja grilujem veľmi rád, časom sa určite spolu dostaneme aj k marinádam, no dnes sa s Vami podelím o to, ako pripravujem burgre.

Odporučení a rád  aké mäso zvoliť, je množstvo. Môžete zvoliť kombináciu hovädzieho a bravčového, iba hovädzieho predného či zadného – je to na vás. Ja preferujem zadné hovädzie. Bez akejkoľvek srandy poviem, že je jedno aké, hlavne nech je kvalitné. Ja nedám dopustiť na lokálneho a osvedčeného mäsiara. Kúpim, rovno si ho nechám namlieť = menej upratovania kuchyne.

Čo potrebujeme na burger:

  • Hovädzie mäso (600-800g)
  • Cibuľu (2ks)
  • Maslo (50g)
  • Cesnak (2-3 strúčiky)
  • Vajce (1ks)
  • Soľ a korenie

Čo potrebujeme na cibuľku:

  • Cibulu (2-3ks)
  • Brandy (0,04dcl)
  • Červený vínny ocot (1PL)
  • Cukor (1-2 PL)
  • Maslo na spenenie cibuľky
  • Tymian

Ostatné:

  • Žemle
  • Majonéza
  • Paradajky
  • Šalát
  • Kyslé uhorky alebo jalapenos

Hamburger:

Namleté mäso, zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a pretlačeným cesnakom. Osolíme a okoreníme. Pridáme vajíčko a maslo (predtým ho necháme riadne zmäknúť). Všetko riadne premiešame. Rukami vytvarujeme burgre. Teraz jeden malý trik pre zachovanie tvaru pri grilovaní. Odrežeme potravinovú fóliu do štvorca a zabalíme natesno burger. Postup zopakujeme a potom mäso vložíme do chladničky.

Zhruba po troch hodinách mäso vyberieme a dáma na rozpálený gril alebo panvicu. (najprv odbalíme fóliu J) Ja nechávam mäso niečo cez minútu na oboch stranách, tu je ale potreba trochu citu. Závisí od hrúbky burgeru aj teplote grilu. Mäso by malo byť po ugrilovaní šťavnaté no bez výrazne ružového stredu.

Cibuľa:

Cibuľku nakrájanú na kolieska speníme na masle spolu s tymianom. Pridáme vínny ocot a dusíme do mäkka. V priebehu dusenia pridáme cukor a brandy (ja som použil KBŠ). Cukor necháme skaramelizovať, no iba zľahka, nechceme cibuľovú lízanku.

Mohutný finiš:

Žemľe tesne pred dokončením mäsa opečieme z oboch strán na grile. Spodnú časť potrieme majonézou, položíme naň šalát a mäso. Pridáme navrch skaramelizovanú cibuľku a preložíme uhorkou alebo nakrájaným jalapenos. Vrch žemle pripevníme špáradlom. K hamburgerom zbožňujem coleslaw, no keďže som zabudol kúpiť kapustu, tentokrát som ho musel oželieť (kto chce ale recept, nech napíše do komentárov) . Dobrú chuť.

 

, ,
Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk