Hovorí sa, že všetko s mierou a platí to aj o arašidovom masle. Hoci má táto pochúťka vysoký obsah kalórií, obsahuje aj vhodné tuky, ktorým sa určite netreba vyhýbať. Práve vďaka vysokému obsahu tukov sa človek cíti viac nasýtený. Okrem toho má táto lahôdka v sebe množstvo minerálnych látok, akými je napríklad draslík (dôležitý pre správne udržiavanie vody v tele či ako prevencia voči vysokému tlaku), horčík (priaznivý pre svaly a kosti), koenzým Q10 (prospešný pre náš metabolizmus) či vitamíny B1 a B2.

Ak nemáte alergiu na arašidy a ak vám táto pochúťka chutí, možno sa inšpirujete týmito ľahkými a rýchlymi receptmi.

Zdravý arašidový fondán

Zdravý arašidový fondán Foto: chefcuisto.com
Zdravý arašidový fondán Foto: chefcuisto.com

Ingrediencie:

  • ½ šálky (125 ml) arašidového masla
  • 1 banán
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • 2 lyžičky kokosového oleja
  • Štipka stévie alebo 2 lyžičky javorového sirupu

Postup:

  1. Zohrejte arašidové maslo v mikrovlnke (alebo na miernom ohni), až kým nezmäkne
  2. V miske zmiešajte všetky ingredencie
  3. Zmes vylejte do varnej misky vyloženej papierom na pečenie
  4. Dajte do mrazničky, kým nestuhne.

Dobrú chuť!

Keksíky s arašidovým maslom a lekvárom

Keksíky s arašidovým maslom a lekvárom. Foto: kraftcanada.com
Keksíky s arašidovým maslom a lekvárom. Foto: kraftcanada.com

Ingrediencie:

  • 1 šálka arašidového masla
  • ½ šálky masla
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky vanilky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky malinového lekváru

Postup:

  1. V jednej miske zmiešajte arašidové maslo s cukrom a maslom. Pridajte vajíčko a vanilku a vymiešajte do hladka.
  2. Zvyšné ingrediencie (okrem lekváru) zmiešajte spolu a pridajte do arašidovej zmesi a ešte raz celé premiešajte.
  3. Zmes dajte do ľadničky aspoň na 1 hodinu.
  4. Z cesta vypracujeme okrúhle guľky, roztlačíme ich na placky a palcom alebo drevenou lyžičkou spravíme priehlbinky do každej guličky.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190°, približne 8 – 10 minút, až kým keksíky nie sú zlatistej farby. Necháme vychladnúť a pridáme lekvár.

Dobrú chuť!

Mangovo-arašídové smoothie

Zdravý arašidový fondán. Foto: allrecipes.ca
Zdravý arašidový fondán. Foto: allrecipes.ca

Ingrediencie:

  • ½ šálky nízkotučného mlieka
  • ½ šálky gréckeho alebo nízkotučného jogurtu
  • 2 polievkové lyžice arašidového masla
  • 1 polievková lyžica medu
  • ½ šálky mrazeného alebo čerstvého manga
  • Ľad

Postup:

  1. Rozmixujte všetky suroviny (okrem ľadu)
  2. Pridajte ľad
  3. Podávajte okamžite

Dobrú chuť!

,
Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk

Pridaj komentár