Na letnú dovolenku často využívame lacné letenky, aby sme ušetrili nie len náklady, ale aj čas strávený v aute. No auto je dobrým spoločníkom pri spoznávaní nových destinácií. Aké máte práva pri prenájme vozidla, ak dovolenkuje v členskej krajine Európskej únie?

Aj keď osobitné právne predpisy, ktoré by platili vo všetkých členských krajinách, neexistujú, pri prenájme vozidla môžete využiť svoje základné práva spotrebiteľa. Okrem iného máte ako spotrebiteľ právo na jasné informácie, spravodlivé zmluvné podmienky a prístup k alternatívnemu riešeniu sporov v prípade sporov s autopožičovňou.

Pozor, od koho si auto prenajímate

Ak si idete rezervovať auto na dovolenku ešte pred jej uskutočnením, mali by ste si dať pozor, či využívate služby priamo autopožičovne alebo iba sprostredkovateľa. Tí druhí autá neposkytujú, iba vám vo vašom mene zarezervujú auto. A za to si môžu pýtať poplatky. A v požičovni zaplatíte ďalšiu sumu, ktorá je cenou za samotný prenájom.

Prenajmite si auto na dovolenke

V prípade, že ste sa po rezervácii rozhodli nevyužiť služby autopožičovne, v rámci Únie nemáte automaticky právo na zrušenie rezervácie a vrátenie poplatku. Samotné požičovne však môžu mať benevolentnejšie podmienky a môžu svojim zákazníkom vrátiť časť alebo dokonca aj celú sumu za rezerváciu auta. V každom prípade si túto podmienku preštudujte vopred pred samotnou rezerváciou. Rovnako platí, že na prenájom vozidla sa neuplatňujú právne predpisy Únie, podľa ktorých sa pri kúpe cez internet uplatňuje 14-dňová lehota na odstúpenie od zmluvy.

Odkiaľ pochádzate pri cene nerozhoduje

Autopožičovňa si môže v každej členskej krajine stanoviť svoju vlastnú cenovú politiku podľa toho, aké sú napríklad podmienky na podnikanie v danej krajine alebo ako sú vysoké dane a odvody v tej ktorej členskej krajine. Ak si však zapožičiate vozidlo cez internet, alebo tak urobíte priamo v pobočke, podľa právnych predpisov Únie vás autopožičovňa nesmie diskriminovať na základe štátnej príslušnosti alebo podľa krajiny, v ktorej žijete.

Môže sa vám stať, že cena cez internet je iná, v zásada nižšia, ako cena, ktorá sa zobrazí po zadaní vašej domovskej krajiny. Takéto konanie je v rozpore s pravidlami Únie a ako spotrebiteľ sa môžete obrátiť na európske spotrebiteľské centrum. Autopožičovňa bude musieť následne zosúladiť svoje podmienky s platnými právnymi predpismi.

Zmluvu si treba dobre prečítať

Ako pri každej kúpe tovaru, či služby, je dôležité dobre si prečítať zmluvu a oboznámiť sa so zmluvnými podmienkami. Nemali by ste zabudnúť najmä na poistenie vozidla ako aj vaše poistenie zodpovednosti za škody spôsobené tretím osobám.

Každé prenajaté vozidlo musí mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie, ktoré je navyše platné vo všetkých členských krajinách. Takéto poistenie vám autopožičovňa zahrnie do ceny prenájmu auta. Zároveň sa odporúča, aby ste mali uzatvorené aj doplnkové poistenie. Nie je síce povinné, ale v prípade vážnych problémov alebo pri dopravnej nehode vám kryje ďalšie riziká.

Prenajmite si auto na dovolenke

Požičaným autom do ďalších krajín

Dovolenkovať môžeme síce v jednej členskej krajine, ale blízkosť inej nás láka, aby sme ju navštívili. Ak teda chcete auto využiť na cestovanie aj do iných krajín, ako je krajina, kde si auto požičiavate, musíte o tom upovedomiť požičovňu. Napríklad, ak ste v španielskej Malage a požičiate si auto, určite stojí za to pozrieť si aj Gibraltar. Ten však patrí pod Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a autopožičovňa vám za prechod španielskych hraníc zaúčtuje príplatok.

Dovolenkujúcich vo Francúzsku, či v Taliansku môže lákať zájsť si do Švajčiarska. Ak budete mať prenajaté auto a pôjdete do tzv. tretích krajín, musíte to vopred oznámiť autopožičovni. Pri takejto situácii je totiž potrebné dodržať colné predpisy Únie. Väčšina autopožičovní vo Švajčiarsku má v ponuke pre obyvateľov EÚ vozidlá s evidenčnými číslami EÚ v záujme dodržiavania colných predpisov Únie – mali by ste si to však overiť vo svojej autopožičovni.

Zároveň platí, že je povinnosťou autopožičovne, aby bolo prenajaté vozidlo v súlade s colnými a dopravnými predpismi krajiny, do ktorej cestujete. Pri cestovaní autom v členských krajinách musíte myslieť aj na platný vodičský preukaz. O pravidlách jeho vydania a používania v Únii sa dočítate v našom ďalšom článku.

, ,
Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk

Pridaj komentár