Na žiaden zubný kaz do roku 2026 vyzýva Svetová zdravotnícka organizácia. Jedným z dôvodov pokazených zubov je zvýšený prijem cukru. A to nehovoríme len o čokoláde a sladkostiach. Cukor sa nachádza v takmer každej potravine. Preto je dobré vedieť na ktoré nápoje a potraviny si dať pozor. 

Tabuľka obsahu cukru v potravinách Zdroj: VŠZP, SKZL
Tabuľka obsahu cukru v potravinách Zdroj: VŠZP, SKZL

Slovenská komora zubných lekárov v spolupráci so Všeobecnou zdravotou poisťovňou pripravili brožúrku Zubný preukaz dieťaťa. Aj ten má motivovať rodičov k lepšej starostlivosti o chrup svojich ratolestí už od narodenia. Prvá preventívna prehliadka sa odporúča do dovŕšenia dvoch rokov, keď sú detské zúbky ešte zaručene zdravé.  Nárok na bezplatné preventívne zubné prehliadky majú deti do 18 rokov dvakrát ročne.

„Preventívnu prehliadku u stomatológa absolvovalo v roku 2017 len 11% detí do troch rokov. Najpoctivejšie chodí na zubné prehliadky mládež vo veku 16 až 18 rokov,“ uvádza riaditeľka odboru zdravotného a revízneho VšZP MUDr. Beata Havelková. Zo štatistík VšZP vyplynulo, že najzodpovednejší pri zubnej prevencii sú rodičia v Prešovskom kraji. Do zubárskeho kresla sa tam v roku 2017 preventívne posadilo takmer 65% mladých poistencov. Najhoršie sú na tom deti v Bratislavskom kraji. Na preventívnej prehliadke u stomatológa bolo vlani necelých 44% z nich.

Brožúrku bola vydaná v náklade 67-tisíc kusov a od júna ju dostávajú mamičky pri odchode z pôrodnice. 

,
Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk

Pridaj komentár